U bent hier: Home » Nieuws » 5 en 6 WETENSCHAPPEN-WISKUNDE MAKEN KENNIS MET DE GEOMOBIEL

5 en 6 WETENSCHAPPEN-WISKUNDE MAKEN KENNIS MET DE GEOMOBIEL (30/09)

Het project GeoMobiel wil jongeren warm maken voor technische knelpuntberoepen als landmeter, cartograaf, GIS-expert en geo-ICT'er, en dit door hen in contact te brengen met de brede waaier aan toepassingen en mogelijkheden die de sector biedt. Voor de verdere ontplooiing van de geo-sector is er immers nood aan afgestudeerden in die richting. Geografen en geomatici van UGent, VUB en KU Leuven organiseren de activiteiten. Ze brengen bij hun bezoek aan onze school moderne topografische instrumenten mee en veranderen onze klas in een geo-laboratorium. GeoMobiel krijgt financiële steun van het Agentschap Ondernemen, het AGIV en Agoria.
Op 30 september om 8 uur stipt wordt de Geomobiel, een wagen vol technologisch lekkers, vakkundig geparkeerd aan onze schoolpoort door Geo-ICT specialist Koen, assistent aan de VUB. Niels, Jurgen, Jeroen, Brent, Céline en Noa zijn voor die gelegenheid extra vroeg uit de veren om te helpen met het uitladen en klaarzetten van het materiaal.

In de voormiddag worden we landmeter voor een halve dag. Zoals een echte landmeter moeten we met het materiaal naar buiten. Gelukkig is het nog een mooie herfstdag. In groepjes van 3 of 4 mogen we elk een stuk van de speelplaats opmeten. Eerst maken we een schets van de speelplaats met de op te meten punten. Dan zetten we de baak op de juiste plaats en daarna doen we de hoogte- en afstandsmetingen met een waterpastoestel. Dit moet op de millimeter nauwkeurig gebeuren, en dat blijkt moeilijker dan het klinkt.
Deze gegevens verwerken we tot een kaart op papier. Op die manier wordt duidelijk hoe de metingen omgezet worden tot een kaart. Zoals het echte landmeters betaamt, brengen we onze gegevens in op de laptop. Daar kunnen we ook de nauwkeurigheid van al onze metingen nagaan.
Na de speeltijd mogen we nog even naar buiten met de smartphone die al de hele tijd naast de laptop ligt te blinken. Een opmeting met GPS maakt het immers mogelijk om onze metingen te koppelen aan het Grootschalig Referentiebestand, het resultaat van metingen van honderden landmeters die Vlaanderen extreem minutieus in kaart hebben gebracht. Zo kunnen we onze metingen vergelijken met die van de professionals. Tot onze opluchting is het resultaat zeer behoorlijk.
Na de lunch gaan we aan de slag als geomarketing consultant. Geomarketing is van groot belang voor ondernemingen. We krijgen een typische opdracht: ‘België kent tal van grotere winkelcentra, maar er kan nog wel eentje bij. Maar waar?’
Eerst worden we vertrouwd gemaakt met de mogelijkheden van een GIS, een Geografisch Informatiesysteem. Daarna nemen we in groepjes van twee een echt winkelcentrum onder de loep: Wijnegem, Waasland Shopping Center, City 2 … Van “ons” winkelcentrum berekenen we het marktpotentieel; eerst zonder en daarna met concurrentie. We leren reistijden berekenen en tabellen koppelen, query’s opstellen en onze resultaten interpreteren. Ten slotte worden we, net als een echte consultant, uitgedaagd om een ideale locatie te vinden voor een nieuw winkelcentrum in België.
Met een hoop nieuwe kennis op zak, sluiten we de dag af met het inpakken van al dat materiaal. Ook nu weer blijken enkele leerlingen bijzonder hulpvaardig: Arno, Ibrahim, Giacomo en Robin kloppen nog wat overuren tot de GeoMobiel weer volgeladen is.
Deze dag gaf ons een goed beeld van minder bekende jobs in de ICT-sector. De leerlingen konden deze onderdompeling in de beroepenwereld wel smaken, maar of ze dat nu echt later willen doen? De toekomst zal het uitwijzen. Koen heeft ook nog een afsluitend complimentje voor ons in petto: ‘Jullie houden echt wel vol, ook als het moeilijker wordt!’

Is dat niet de beste voorwaarde om te slagen in hogere studies én in het leven?

Petra De Nooze
Lerares Aardrijkskunde


 


Bericht geplaatst op 07/11/2014 « Terug naar het overzicht